Sağlık Çalışanlarının Dijital Yetkinlik Algısı Ve Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutumlarında Zihinsel Çevikliğinin Aracı Rolü (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, sağlık profesyonellerinin dijital yetkinliklerinin yapay zekaya yönelik genel tutumları üzerinde etkisini belirlemek ve kavramlar arasındaki bu ilişkide öğrenme çevikliğinin bir alt boyutu olan “zihinsel çeviklik” kavramının aracı etkisini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında İstanbul ilinde özel-kamu sağlık komplekslerinde görev yapan 468 sağlık çalışanına ulaşılmıştır. Araştırmada değişkenlerinin geçerlilik ve güvenilirliklerini test etmek amacıyla Cronbach’s Alpha, KMO ve Bartlett, CR ve AVE değerleri incelenmiştir. Araştırma değişkenlerinin arasındaki ilişki ve yönünü ortaya koymak adına korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla Yapısal Eşitlik Modellemesinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında yapılan analizler incelendiğinde, sağlık profesyonellerinin dijital yetkinlik algılarının yapay zekaya yönelik genel tutum üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisi, dijital yetkinlik algılarının zihinsel çeviklik üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisi ve zihinsel çevikliğin yapay zekaya yönelik genel tutum üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Araştırmanın temel amacına yönelik yapılan yol analizi sonuçları, dijital yetkinlik ve yapay zekaya yönelik genel tutum ilişkisinde zihinsel çevikliğin “kısmi aracı etkisi” olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları, sağlık profesyonellerinin dijital yetkinliklerinin sadece yapay zekaya yönelik kabulü değil aynı zamanda zihinsel beceri ve çeviklik süreçlerini de dolaylı yoldan beslediğini göstermektedir. Zihinsel çevikliğin aracı etkisi, sağlık profesyonellerinin dijital yetkinlik ve yapay zeka ile ilgili adaptasyon süreçlerini de dolaylı şekilde arttırdığını kanıtlamaktadır.
Keywords: Sağlık Çalışanları; Dijital Yetkinlik; Yapay Zeka; Zihinsel Çeviklik; Yapısal Eşitlik Modellemesi; Aracılık Rolü