Türk Dünyası’nda Ekonomik İş Birliğinin Kurumsallaşması: Türk Yatırım Fonu Örneği (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu çalışma, Türk Yatırım Fonu’nu (Turkic Investment Fund-TIF) neoliberal kurumsalcılık yaklaşımı ve yönetim organizasyon literatürü çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Türk Devletleri arasında ekonomik iş birliğini güçlendirmek ve ortak kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulan TIF, Türk Dünyası uluslararası kuruluşları arasında doğrudan finansal nitelik taşıyan ilk kurumsal yapıdır. Çalışmada; fonun kuruluş süreci, kurumsal tasarımı, yönetim yapısı ve yatırım öncelikleri analiz edilmektedir. Araştırma; birincil hukuksal belgeler, kurumsal politika metinleri, yayımlanmamış raporlar ve fonun kuruluş sürecinde aktif rol almış üst düzey yetkiliyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakattan elde edilen nitel verilere dayanmaktadır.Elde edilen bulgular, TIF’in yatırım faaliyetlerine başlamadan önce altyapısını tesis etmeye öncelik verdiğini ve çok katmanlı bir karar alma mekanizması benimsediğini göstermektedir. Bu yapı, neoliberal kurumsalcılığın öngördüğü şekilde belirsizliği azaltan, öngörülebilirliği artıran ve karşılıklı bağımlılığı güçlendiren bir çerçeve sunmaktadır. Bununla birlikte, TIF’in henüz ciddi bir ekonomik veya jeopolitik krizle karşı karşıya kalmamış olması, fonun kurumsal dayanıklılığının bu tür sınamalar karşısında nasıl işleyeceğinin henüz test edilmediğini göstermektedir. Çalışma, TIF’in bölgesel ekonomik entegrasyon ve kurumsal derinleşme açısından önemli bir potansiyel taşıdığını ancak bu potansiyelin sürdürülebilirliğinin kurumsal kapasite ve yönetişim performansına bağlı olduğunun sonucuna ulaşmaktadır.Elde edilen bulgular, TIF’in yatırım faaliyetlerine başlamadan önce altyapısını tesis etmeye öncelik verdiğini ve çok katmanlı bir karar alma mekanizması benimsediğini göstermektedir. Bu yapı, neoliberal kurumsalcılığın öngördüğü şekilde belirsizliği azaltan, öngörülebilirliği artıran ve karşılıklı bağımlılığı güçlendiren bir çerçeve sunmaktadır. Bununla birlikte, TIF’in henüz ciddi bir ekonomik veya jeopolitik krizle karşı karşıya kalmamış olması, fonun kurumsal dayanıklılığının bu tür sınamalar karşısında nasıl işleyeceğinin henüz test edilmediğini göstermektedir. Çalışma, TIF’in bölgesel ekonomik entegrasyon ve kurumsal derinleşme açısından önemli bir potansiyel taşıdığını ancak bu potansiyelin sürdürülebilirliğinin kurumsal kapasite ve yönetişim performansına bağlı olduğunun sonucuna ulaşmaktadır.
Keywords: Türk Yatırım Fonu; Neoliberal Kurumsalcılık; Finansal Kurumlar; Türk Devletleri