Enflasyon Muhasebesinin Kilit Denetim Konuları Üzerindeki Etkisi: Borsa İstanbul Teknoloji ve Bilişim Sektörü Üzerine Bir Araştırma (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de 2023 yılı itibarıyla yeniden yürürlüğe giren TMS 29 – Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standardının, bağımsız denetim raporlarında yer alan Kilit Denetim Konuları (KDK) üzerindeki etkisini analiz etmektir. Araştırma kapsamında, Borsa İstanbul’da teknoloji ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren 39 şirketin 2022 ve 2023 hesap dönemlerine ait bağımsız denetim raporları incelenmiştir. Veri toplama sürecinde doküman incelemesi yöntemi kullanılmış, elde edilen veriler sistematik içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermemesi nedeniyle, dönemler arasındaki farklılıkların belirlenmesinde parametrik olmayan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testinden yararlanılmıştır. Bulgular, 2023 yılında TMS 29 uygulamasının bağımsız denetim raporlarında önemli bir kilit denetim konusu olarak öne çıktığını ve 2022 yılına kıyasla KDK sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca hesaplanan etki büyüklüğü, söz konusu değişimin orta düzeyde bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, enflasyon muhasebesinin denetim sürecinin karmaşıklığını artırarak denetçilerin mesleki muhakeme kapsamını genişlettiğini ve denetim raporlarının içeriğini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, enflasyon muhasebesinin bağımsız denetim raporlamasına etkisini ampirik bulgularla ortaya koyarak literatüre katkı sunmaktadır.
Keywords: Denetim Raporu; Kilit Denetim konuları; Enflasyon Muhasebesi; Bağımsız Denetim; TMS 29