Ekonomik ve Kültürel Sermayenin Kadına Yönelik Şiddet Algısına Etkisi: Nitel Bir Araştırma (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2026)
Günümüz dünyasında kadına yönelik şiddet önemli sosyal problemlerden biridir. Kadına yönelik şiddet kamusal ve özel alanda ortaya çıkan fiziki, ekonomik, sözel, duygusal, cinsel ve dijital türleri olan bir olgudur. Bu araştırmada farklı toplumsal kesimlerden gelen kadın ve erkeklerin kadına yönelik şiddet üzerine düşüncelerinin ortaya konulmasına çalışılmıştır. Araştırmanın amacı bireylerin sahip oldukları ekonomik ve kültürel sermaye türlerinin şiddeti tanımlama ve algılamaları üzerindeki etkisinin anlaşılmasıdır. Bu kapsamda nitel yönteme dayalı oluşturulan çalışmada farklı sosyoekonomik konumlarda olan 24 kişiyle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde elde edilen veriler içerik analizine dayalı incelenip temalara ayrılmıştır. Çalışma sonucunda kadına yönelik şiddetin algılanmasında sahip olunan ekonomik ve kültürel sermayenin oldukça belirleyici olduğu görülmüştür. Ekonomik ve kültürel sermayesi düşük kadın ve erkekler şiddeti daha çok fiziksel türü üzerinden ele alarak ve daha geleneksel bir bakış açısı üzerinden değerlendirmişlerdir. Yüksek ekonomik ve kültürel sermayeye sahip katılımcılar ise şiddeti farklı türleri üzerinden ele alan ve şiddetin nedenleri ve çözümü konusunda daha bilinçli ve eleştirel bir tutum içerisinde oldukları görülmüştür. Çalışma kadına yönelik şiddete yönelik bilinç ve tutumların gelişmesinde sahip olunan ekonomik ve kültürel sermayenin belirleyici bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda sağlıklı bir toplumun kuruluşu ve işleyişinde bireylerin asgari ekonomik ve kültürel sermayelere sahip olması büyük önem taşır.
Keywords: Kadına Yönelik Şiddet; Ekonomik Sermaye; Kültürel Sermaye; Alan; Nitel Yöntem