KOOPERATİFLERDE DIŞ DENETİM
DOI:
https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.24.02.2346Anahtar Kelimeler:
Kooperatif- Denetim- SBDS 2400- Dış Denetim- Üst Kuruluş DenetimiÖzet
Kooperatifler, derneklerden ve geleneksel yapısıyla şirketlerden farklı özellikler taşıyan, kâr elde etmeyi ve paylaşmayı değil birbirleri arasındaki yardımlaşma ile “bireyin ekonomisini geliştirme”yi amaçlayan kişi birlikleridir. Bu açıdan bakıldığında kooperatif birliğini oluşturan tarafların arasında “güven” ilişkisinin önemli bir yapı olduğu görülmektedir. Kooperatif birliğini oluşturan tarafların arasındaki bu güven ilişkisini daha da güçlendirmek ve kooperatif faaliyetlerinden etkilenen kooperatif dışı taraflara güvence sağlayacak en önemli araç denetimdir.
Kooperatiflerde dış denetim, profesyonel denetçiler tarafından yapılmaktadır. Kooperatiflerdeki dış denetim çalışmaları da finansal raporlama yapan şirketlerde olduğu gibi finansal raporlamayı etkileyen mevzuata uygunluğun ve ekonomik sonuçların görüldüğü finansal tabloların kooperatifin gerçek durumunu ne ölçüde yansıttığına odaklanmaktadır.
Ticaret Bakanlığı “Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Denetimine Dair Yönetmelik” ile kooperatif ve üst kuruluşlarının denetimleri ile birlik ve merkez birliklerinin denetim için yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir.
Bu çalışmada söz konusu Kanun ve Yönetmelikte yer alan, kooperatiflerin dış denetimine ilişkin düzenlemeler, bağımsız denetime dair düzenlemelerle karşılaştırılarak açıklanmıştır.