KIRSAL KALKINMADA KOOPERATİFLERİN ROLÜ VE ÖNEMİ; SS ÇAVUŞLU TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ ÖRNEĞİ
DOI:
https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.17.12.811Anahtar Kelimeler:
Kalkınma- Kooperatif- Kocaeli- Tarımsal- SütÖzet
Kooperatiflerin toplumun büyük bir bölümünü oluşturan ve ekonomik yönden güçsüz olan kesimin harekete geçirecek gelişmeye katkılarını sağlamada etkili bir araç olarak kullanılması giderek önem kazanmakta ve kalkınma planlarında yer almaktadır. Türkiye’de tarımsal amaçlı kooperatiflerin % 82.5’i tarımsal kalkınma kooperatifi ve sulama kooperatiflerinden oluşmaktadır.
Küçük aile işletmelerinin tarımsal girdi temini, ürettikleri ürünleri değerinde bir fiyatta satılması, beklentilerin karşılanması ve bu işletmelerin devamlılığının sürdürülebilmesi için tarımsal amaçlı kooperatif çatısı altında toplanması ile mümkündür.
Türkiye’nin en fazla milli gelirine sahip, Kocaeli ili ülke ekonomisinde sanayi ve hizmet sektörüne sağladığı katkı bakımından önemli yere sahiptir.
Kocaeli ilinin ekonomisi sanayi ve hizmet sektörü ağırlıklı olmasına rağmen, tarımsal üretime uygun ekosistemi, hızla çoğalan kent nüfusunun temel ihtiyaçlarının karşılanması, nüfusun % 6.35’lik kısmını teşkil eden bucak ve köylerinin büyük bir kısmının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta olması, tarımsal alanda sağlanabilecek, kalkınmada önemli bir yeri olan tarımsal kooperatiflerin durumunun ortaya konulması, konuyu önemli kılmaktadır Bu amaçla Kocaeli ili Derince ilçesine bağlı Çavuşlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, kırsal alanda kooperatiflerin katkılarını ortaya koyabilecek bir örnektir.
Çavuşlu köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çiğ süt ve büyükbaş hayvan yemi alanında faaliyetini sürdürmektedir. Çalışmada, kırsal alanda kalkınma kooperatiflerinin, işleyiş ve örgütlenmesinde karşılaştıkları sorunların tespiti ve bunların çözümü için kooperatifleşme yapısı ayrıntılı olarak incelenmesi, konuya ilişkin çözüm önerilerinin getirilmesi amaçlanmaktadır.