ÜNİVERSİTELERDE KALİTE YÖNETİMİ SÜRECİNİN ÇALIŞANLARIN BAKIŞ AÇISIYLA DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
DOI:
https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.05.2131Anahtar Kelimeler:
Toplam kalite yönetimi- üniversitelerde kalite yönetimi- kalite yönetimi süreci- çalışan değerlendirmesi- katılımcılık.Özet
Özel sektörde ortaya çıkan bir yönetim yaklaşımı olarak Toplam Kalite Yönetimi 1980’li yıllarla kamu sektöründe de uygulanmaya başlamıştır. 1990’lı yıllardan günümüze yükseköğretim kurumları da kalite yönetimi yaklaşımını benimseyip uygulamaktadırlar. Türk yükseköğretim sisteminde de kalite yönetimi çalışmaları 1999 yılında gerçekleştirilen Bologna Süreci ile uygulanmaya başlanmıştır.
Kalite yönetimi çalışmaları 2005 yılından beri tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, üniversitelerde kalite yönetimi çalışmalarında yer alan çalışanların hazırlık, uygulama ve sonuçları değerlendirme aşamalarından oluşan kalite yönetim sürecini nasıl değerlendirdiklerini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaçtan hareketle araştırmada nicel araştırmak tekniklerinden anket kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde kalite yönetimi çalışmalarına katılan personel oluşturmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerine (129 devlet-74 vakıf) anket bağlantı linki gönderilmiş 99 devlet, 39 vakıf üniversitesinden toplam 346 kişiden geri dönüş sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Windows versiyon 24’e aktarılarak analiz edilmiştir.
Üniversitelerde kalite yönetimi çalışmalarında yer alan personelin kalite yönetimi sürecini ‘başarılı’ olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Öte yandan yaş, unvan, katılımcıların görev yaptıkları üniversitenin türü ile kuruluş dönemi ve kalite yönetimi çalışmalarına gönüllü katılım bağımsız değişkenleriyle kalite yönetimi sürecine ilişkin değerlendirmeler arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık bulunduğu görülmüştür.
Çalışanların kalite yönetimi sürecini nasıl değerlendirdikleri kalite yönetiminin üniversitelerde yerleştirilmesi ve uygulanmasında oldukça önemlidir. Zira kalite yönetimi insan-süreç-müşteri olmak üzere üç boyutta gerçekleşmektedir. İnsan ise kalite yönetiminin en önemli boyutlarından biridir. Üniversitelerde bu çalışmaları gerçekleştiren çalışanların yaklaşım hakkında bilgi sahibi olmaları, sürekli ve sistematik eğitim almaları ve kalite kültürünü içselleştirmeleri beklenmektedir.