DEMOKRASİ TEŞVİKİ: NEOREALİST HEDEFLER İÇİN İDEALİST BİR SÖYLEM Mİ?
KÜRŞAD TURAN
Demokrasi teşviki ve demokratikleşme özellikle Soğuk Savaşın son yıllarından itibaren uluslararası sistemde elzem bir konu olagelmiştir. Her ne kadar pek çok aktör demokrasiyi farklı teoriler ve hedefler üzerinden teşvik etmekteyse de, demokrasi teşviki hem pratik hem de teorik bağlamda dönüşümüne devam etmektedir. Bu çalışma söz konusu değişiklikleri demokrasi teşvikinin tarihi ve siyasi boyutları üzerinden ele almaktadır. Tarihi bağlamda demokrasi teşviki teşvikçilerin hedefleri ve uluslararası sistemdeki değişimlere bağlı olarak üç ayrı safhada köklü değişimlerden geçmiştir. Siyasal olarak yerel ve uluslararası baskıların demokratikleşme süreçlerine ve demokrasi teşvikine önemli etkileri olmuştur. Demokrasi teşvikinin tarihini ve pratiğini değerlendirdikten sonra, bu alandaki güncel gelişmeler ele alınmaktadır. Demokrasi teşvikinin uzun ve çekişmeli tarihinin, teşvikçilerin ikircikli yaklaşımları ile açıklanması mümkündür. Günümüzde demokrasi teşvikinin birbirine zıt görüşler ve hedeflere dayalı olduğu görülmektedir. Demokrasi ve demokratikleşme özünde idealist yaklaşımlardır, ancak güncel teşvik çabaları neorealist hedeflerle yürütülmektedir. Bu durum şüphecilere görece sağlam bir dayanak noktası sağlamakta ve söz konusu çabaların başarısının azalmasına neden olmaktadır.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Anahtar Kelimeler:Demokrasi, Demokrasi Teşviki, Neorealizm, Popülizm, Demokrasinin Yaygınlaşması, Demokrasi Teşviki Türleri
DEMOCRACY PROMOTION: AN IDEALIST DISCOURSE FOR NEOREALIST GOALS?
Democracy promotion and democratization has been a crucial issue in the international system especially from the later years of the Cold War. There are multitude of actors promoting democracy based on different theories and focusing on various goals, yet democracy promotion is still evolving both in practice and theory. This study analyzes these changes from historical and political dimensions of democracy promotion. Historically, there are three distinct phases for democracy promotion which have gone through considerable changes due to the goals of the promoters and changes in the international system. Politically, the domestic and international pressures affected the democratization processes and democracy promotion significantly. After evaluating the history and practice of democracy promotion, the recent developments in this area are reviewed. The long and contentious history of democracy promotion could be explained due to the promoters’ ambivalent approaches. It seems that today’s democracy promotion is based on incompatible views and goals. Democracy and democratization are essentially idealist approaches, however contemporary promotion efforts are driven by neorealist views which gives the sceptics of the concept a relatively solid foundation and causes democratization efforts to be less successful.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Democracy, Democracy Promotion, Neorealism, Populism, Spread of Democracy, Democracy Promotion Types.
Tam Metin 325