Yıl: 2024  Cilt: 59  Sayı: 3  Sayfa: 1817-1832

doi: 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.24.09.2479


ÇEVRİMİÇİ UZAKTAN EĞİTİM HİZMETLERİNDE KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME

AYBEGÜM GÜNGÖRDÜ BELBAĞ, SEDAT BELBAĞ

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4, tüm bireyler için kapsayıcı ve kaliteli eğitim sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak pandemi sırasında ilerlemesi sekteye uğramıştır. Tüm dünyadaki savaşlar ve büyük buhranlar gibi travmatik bir olay olan COVID-19 pandemisi, tüketicileri, tedarik zincirlerini ve eğitimi etkilemiştir. COVID-19 ve karantinalar, üniversite öğrencilerini, üniversiteleri fiziksel olarak kapalı olduğundan ve kendileri işsiz olduğundan, yetişkinlere göre daha savunmasız hale getirmiştir. Mevcut çalışma, çevrimiçi uzaktan eğitim hizmetlerinde üretim ve tüketici perspektiflerini sunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, COVID-19 salgını sırasında üniversite öğrencilerinin deneyimlerini inceleyerek çevrimiçi uzaktan eğitimde kalite ve süreç iyileştirme için bir harita sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, yükselen pazar Türkiye’de otuz dokuz üniversite öğrencisiyle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Nitel verinin analizi, tematik analiz yaklaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Davranışsal akıl yürütme teorisi ve yalın metodolojiden faydalanılmıştır. Çevrimiçi uzaktan eğitimin benimsenmesine karşı olan nedenlerin arasında üniversitelerin hazırlıksız olması, yeterli teknoloji ve elektriğe erişimde eşitsizlik, öğrencilerin hazırlıksız olması ve stres faktörleri olduğu bulunmuştur. Ayrıca, çevrimiçi uzaktan eğitimin benimsenmesini kolaylaştıran nedenler arasında algılanan faydalar yer almaktadır. Sonuçta, gelecek araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler (Keywords): Çevrimiçi uzaktan eğitim, kalite iyileştirme, yalın metodoloji, süreç iyileştirme, sürdürebilir kalkınma hedefleri.

QUALITY AND PROCESS IMPROVEMENT IN ONLINE DISTANCE EDUCATION SERVICES

Sustainable Development Goal 4 aims to provide inclusive and quality education for all individuals, but its progression was disrupted during the pandemic. The COVID-19 pandemic, a traumatic event just like wars and the great depression worldwide, has affected all areas like consumers, supply chains, and education. COVID-19 and quarantines made college students more vulnerable than adults as their universities were physically closed, and they were unemployed. The current study presents operations and consumer perspectives on online education services. Therefore, this study aims to provide a map for quality and process improvement in online distance education by examining the experiences of university students during the COVID-19 pandemic. In this context, in-depth interviews were conducted with thirty-nine university students in the emerging market, Turkey. The analysis of the qualitative data was carried out using the thematic analysis approach. This study benefits from behavioral reasoning theory and lean methodology. We found reasons against online distance education adoption include universities’ unreadiness, inequality in accessing sufficient technology and electricity, students’ unreadiness, and stressors. On the other hand, the reasons for adopting online distance education are perceived benefits. In conclusion, suggestions for implications and future research are given.

Anahtar Kelimeler (Keywords): online distance education, quality improvement, lean methodology, process improvement, sustainable development goals.

Tam Metin 159

TÜRKÇE    ENGLISH

MAKALE ARAMA
Arama Alanı:
Arama Terimi:

Copyright © MakaleSistemi.Com altyapısı kullanılmaktadır.