KALKINMA AJANSLARININ BÖLGESEL TURİZMİN GELİŞİMİNE ETKİSİ: DOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI (DAKA) ÖRNEĞİ
BAHADIR İNANÇ ÖZKAN, YASİN BOYLU
Turizmin sosyo ekonomik yönlerden taşıdığı önem, ülkelerin bu sektöre daha fazla ehemmiyet vermelerini zaruri kılmaktadır. Zira turizm bir ülke için sadece ödemeler dengesi ve iç ekonomik faaliyetlerin hacmi açısından değil, bölgeler arasındaki kalkınma hızı ve gelir dağılımlarının dengeli dağılımı açısından da politik bir araç olma özelliği taşımaktadır. Küreselleşme süreci içeresinde özellikle kalkınma konusunun daha yerel düzeyde ele alınmaya başlanmış olmasıyla Türkiye'de bölgesel kalkınma ajansları kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı da, TRB2 Düzey Bölgesini kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA)’nın turizmin bölgesel gelişimindeki etkisini ve rolünü tespit etmektir. Doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı bu çalışmadan elde edilen veriler üzerinde yapılan betimsel analiz sonucunda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın turizme yönelik herhangi bir hedef ve amaç belirlemediği, 2010 yılından itibaren bölgeye yönelik tanıtma faaliyetlerine ağırlık verdiği, arkeolojik ve kültürel mirasa yönelik faaliyetlerde bulunduğu, bölgenin turizm anlamında yaşadığı sorunlara çözümler bulmak için bilimsel faaliyetler düzenlediği, proje kapsamında ise ağırlıklı olarak kamu kurumlarıyla çalıştığı ve alternatif turizm türlerine yönelik olarak projeleri de desteklediği tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulguların, turizm ve kalkınma ajansları alanına katkı sağlaması ve daha sonra yapılacak çalışmalara faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Turizm, Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Kalkınma Ajansı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı
THE EFFECT OF DEVELOPMENT AGENCIES ON THE REGIONAL TOURISM DEVELOPMENT: THE SAMPLE OF DAKA
The importance of tourism in terms of socio-economic aspects necessitates countries to give more importance to this sector. Because tourism is a political tool for a country not only in terms of the balance of payments and the volume of domestic economic activities, but also in terms of the rate of development and the balanced distribution of income distributions between regions. In the process of globalization, regional development agencies have been established in Turkey, especially as the development issue has started to be handled at a more local level. The aim of this study is to determine the impact and role of the Eastern Anatolia Development Agency (DAKA), which covers the TRB2 Level Region, in the regional development of tourism. Within the scope of the study, document analysis was preferred as a research method and descriptive analysis was used. As a result of the study, It has been determined that the Eastern Anatolia Development Agency has not set any goals and objectives for tourism, has focused on promotional activities for the region since 2010, has carried out activities for archaeological and cultural heritage, organized scientific activities to find solutions to the problems experienced by the region in terms of tourism, and works mainly with public institutions within the scope of the project and supports projects for alternative tourism types. It is thought that the findings obtained from the study will contribute to the field of tourism and development agencies and may be beneficial to the studies to be carried out later.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Tourism, Development, Regional Development, Development Agency, Eastern Anatolian Development Agency
Tam Metin 396