Yıl: 2022  Cilt: 57  Sayı: 4  Sayfa: 3326-3340

doi: 10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.22.12.1996


2020 VE 2022 YILLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN İKİ ÖLÇÜMDE DEĞİŞEN ŞARTLARA BAĞLI OLARAK YABANCI DÜŞMANLIĞI HAKKINDA NİCEL BİR ARAŞTIRMA

RIDVAN ŞİMŞEK, ADEM DAĞ, ALİ FUAT ERSOY

Yabancı düşmanlığı korku, kaygı ve endişe kelimelerini içinde barındıran karmaşık bir kavramdır. Yabancı düşmanlığı; ön yargı, dışlama, ötekileştirme gibi davranışlarla sosyal hayatta var olmaktadır. Bugün dünya da her yedi kişiden bir tanesi göçmen konumundadır ve çeşitli sebeplerle doğdukları ve büyüdükleri mekanlardan ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu nedenle bu araştırma önemlidir. Araştırmanın amacı Türkiye’de 2020 ve 2022 yılları arasında yaşanan sosyal ve ekonomik şartlara bağlı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) seviyesindeki değişimi ortaya çıkartmaktır. Aynı zamanda Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi)’nin hangi değişkenlerden etkilendiğini ortaya çıkartmak bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırma niceliksel desende tasarlanmıştır.  Araştırmada veri toplama aracı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) Ölçeği (YDO) kullanılmıştır. Araştırma verileri gelişi güzel örneklem yöntemi ile web anket uygulaması tekniğiyle toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25 Programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma verilerinin iki kategorili değişkenleri t testi ile ikiden fazla kategorili değişkenleri ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda 2020’de ve 2022’de gerçekleştirilen iki farklı ölçümde Türkiye’nin yaşadığı sosyal ve ekonomik değişimlere bağlı olarak Yabancı Düşmanlığı (Zenofobi) puanlarının arttığı sonucu bulunmuştur. Çevre ülkelerdeki artan siyasi istikrarsızlıklar düzensiz göçe neden olmaktadır. Türkiye’de Yabancı düşmanlığına karşı geçici koruma kapsamındaki sığınmacılar ile ilgili sosyal politikaların oluşturulması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler (Keywords): Göç, Irkçılık, Korku, Ön Yargı, Yabancı Düşmanlığı

A QUANTITATIVE STUDY ON XENOPHOBIA BASED ON CHANGING CONDITIONS IN TWO MEASUREMENTS CARRIED OUT IN 2020 AND 2022

Ethnocentrism is a complex concept that includes the words fear, anxiety, and worry. Xenophobia exists in social life with behaviors such as prejudice, exclusion, and marginalization. One out of every seven people in the world today is an immigrant and had to leave the lands where she/he was born and raised for various reasons. This is why this research is important. The aim of the research is to reveal the change in the level of Xenophobia(Ethnocentrism) depending on the social and economic conditions experienced in Turkey between 2020 and 2022. At the same time another aim of this research is to reveal which variables are affected by Ethnocentrism (Xenophobia). The study was designed in a quantitative design. The Xenophobia Scale (XNO) was used as a data collection tool in the study. The research data were collected with the random sampling method and the web survey technique. The collected data were analyzed with the SPSS 25 Program.  The significance level of the study was accepted as p<0.05. Variables with two categories of research data were analyzed with a t-test and variables with more than two categories were analyzed with an ANOVA test. As a result of the research, it was found that Ethnocentrism (Xenophobia) scores increased in two different measurements in 2020 and 2022, depending on the social and economic changes Turkey experienced. Increasing political instability in neighboring countries causes irregular migration. It is suggested that social policies should be established for asylum seekers under temporary protection against xenophobia in Turkey.

Anahtar Kelimeler (Keywords): Migration, Racism, Fear, Prejudice, Xenophobia

Tam Metin 438

TÜRKÇE    ENGLISH

MAKALE ARAMA
Arama Alanı:
Arama Terimi:

Copyright © MakaleSistemi.Com altyapısı kullanılmaktadır.