ÖĞRETMENLERİN SERGİLEDİĞİ YEŞİL ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ İLE ÖRGÜTSEL İTİBAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
FADİME GÜRSOY, BERTAN AKYOL
Çevreye karşı duyarlı olma kamudan özel sektöre bütün örgütlerin gündeminde yer almaktadır. Eğitimden ekonomiye, siyasetten yönetime birçok alanda vurgulanan bu çevreci bakış açısı son dönemde daha da görünür hale gelmiştir. Literatüre yeşil davranış olarak giren bu kavram yönetimin de birçok alanında yeniden tanımlanır hale gelmiştir. Kurumlar yeşil davranışları sosyal sorumluluk kapsamında ele alabilmektedirler. Örgütsel itibar bir örgütün zaman içinde elde ettiği ve geleceğe dönük olarak o örgüt ile ilgili oluşan algılar toplamı olarak düşünülebilmektedir. Bu çalışmada öğretmenlerin sergilediği yeşil örgütsel davranış ile örgütsel itibar arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu maksatla çalışmada ilişkisel tarama modeli ve küme örnekleme yöntemi işe koşulmuştur. Çalışmada Erbaşı (2019) tarafından geliştirilen Yeşil Örgütsel Davranış Ölçeği ile Tümtürk (2020) tarafından geliştirilen Okullar için Örgütsel İtibar Yönetimi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında 343 adet veri toplanmış ve SPSS programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre öğretmenlerin yeşil örgütsel davranış algıları yüksek, örgütsel itibar algıları düşük düzeyde bulunmuştur. İki değişken için de cinsiyet, yaş, kıdem, medeni durum, eğitim durumu ve branş değişkenlerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yeşil örgütsel davranış ile örgütsel itibar arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin yeşil örgütsel davranış ile örgütsel itibar algıları birbirlerini %7,8 oranında yordamaktadır.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Yeşil örgütsel davranış, çevre, örgütsel itibar, kurumsal sosyal sorumluluk, örgüt
THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL REPUTATION AND GREEN ORGANIZATIONAL BEHAVIOR BY TEACHERS
From public to private sector, environmentalist behaviors are on the agenda of all organizations. This environmentalist perspective, emphasized in many fields from education to economy, from politics to management, has become more visible in recent years. Green behavior has redefined in many areas of management. Institutions can consider green behaviors within the scope of social responsibility. Organizational reputation can be thought of as the sum of the perceptions that an organization has acquired over time and the future perceptions of that organization. In this study, it is investigated whether there is a relationship between green organizational behavior of teachers and organizational reputation. For this purpose, relational screening model and cluster sampling method were used. The Green Organizational Behavior Scale developed by Erbaşı (2019) and the Organizational Reputation Management Scale for Schools developed by Tümtürk (2020) were used in the study. 343 pieces of data were collected and analyzed with the help of SPSS program. According to the findings, teachers' perceptions of green organizational behavior were found to be high, and their perceptions of organizational reputation were found to be low. There was no significant difference in gender, age, seniority, marital status, education level and branch variables for both variables. There is a positive moderate relationship between green organizational behavior and organizational reputation. Green organizational behavior and organizational reputation perceptions of teachers predict each other by 7.8%.
Anahtar Kelimeler (Keywords): Green organizational behavior, environment, organizational reputation, corporate social responsibility, organization
Tam Metin 446